Noe av det mest slitsomme man kan oppleve som eier av en hjemmeside, er hacking. Ikke bare er det et slit å tette sikkerhetshull, og rydde opp på siden, men hjemmesiden vil også lide et stort tap i tillit hos både nåværende og potensielt fremtidige kunder.

google-searchresult-malware-warning

Slik ser et søkeresultat for en side som har blitt utsatt for hacking, og hvor hackerne har sneket inn skadelig programvare. Det spiller svært liten rolle hvor sterk bedriften deres er, eller hvor gode tjenester dere leverer, når søkeresultatet har en slik advarsel.

De fleste brukere vet selvfølgelig at dette er et resultat av hacking o.l. og at din bedrift ikke tjener deres penger på spredning av virus. Problemet er at brukerne unngår siden deres inntil videre, og med god grunn, og innen den er oppe igjen har de funnet en annen leverandør.

Når man trykker linken til en side med slik advarsel, kan man få en lignende advarsel til dette:

malware-warning-chrome-hide

Denne advarselen er noe forskjellig i de ulike nettleserne, men budskapet er ganske tydelig. Skulle du få frem en slik advarsel, selv om det er på din egen hjemmeside, så er det ikke anbefalt å klikke seg videre inn på siden.

Jeg har selv vært i denne situasjonen hvor en side som jeg hadde driftsansvar for fikk denne advarselen. Årsaken var hacking, men det kan også fremkomme ved dårlige utviklingsmetoder, eller feil i oppsettet av siden som gir Google grunn til å tvile på sikkerheten til siden.

Alle som driver en hjemmeside burde registrere den i Google Search Console (også kalt Google Webmaster Tools). Der vil man få utfyllende informasjon  om hva Google har funnet av skadelige koder.

Bilde: Google Safebrowsing - eksempeltekst for advarsel imot nettside.

Det er anbefalt å registrere hjemmesiden din på Google Search Console uavhengig om den er hacket eller ikke, da dette gir deg tilgang til flere verktøy for utbedring av siden, og du vil motta beskjed dersom siden blir hacket. Hvis du ønsker å vite mer om risikoen på en hjemmeside som ikke er din, kan du sjekke dette på Google Safebrowsing.

Ringvirkninger av en svartelistet side

En hjemmeside som er svartelistet av Google eller har havnet i en database for usikre nettsider, vil føre til at andre nettsider som linker til hjemmesiden får dårligere siderangering og straffes i søkeresultater. Det fører også til at e-poster som sendes fra domenet havner i spam-mappen, eller blokkeres fullstendig fra epost-servere.

Tetting av sikkerhetshull og rensing av farlig innhold fra siden, vil ikke automatisk rette på alle virkninger som hacking kan ha hatt på nettsiden din. Husk å send inn en forespørsel til Google om å bekrefte at siden er trygg, så snart du har rettet opp i problemene.

Ikke alle svartelister oppdateres så ofte som Google, og brukere av disse svartelistene kan ha lastet ned en liste over adresser de ønsker å blokkere fra sine systemer, for så å bruke den samme listen over lang tid. Hvis man tillater et nettsted å være svartelistet lenge kan ringvirkningene bli svært omfattende.

Sjekk om din side er svartelistet nå!

Toppbilde av www.elbpresse.de (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons